top of page

Görüntülü arama şantajı

Görüntülü arama şantajı, İletişim teknolojilerinin kontrolsüz gelişmesi ve internetin yaygınlaşması ile birlikte internette pek çok suç gibi işlenmektedir. Bilindiği üzere suçların çoğu internet üzerindeki sosyal ağlarda, Facebook, Twitter, Whatsapp Instagram gibi site ve platformlarda işlenmektedir.



Öte yandan şantaj, genellikle şantaj örgütlerinin mağdurun kişisel bilgi iznini alması ve mağdurdan finansal avantaj elde etmek için bu bilgi ve görüntüleri İnternet üzerinden yaymakla tehdit etmesiyle başlar. Bazı durumlarda, kaçınılmaz yayılma da meydana gelebilir. Bu, mağdurun sosyal statüsü, ekonomik durumu ve bilgisi ile orantılıdır.


Böyle bir durum yaşayan kişi veya kişiler savcılığa veya polis ekiplerine haber vermeli ve suçlular yakalanmalıdır.


Ancak sosyal medya kuruluşlarının desteği olmadan şantajcıların yakalanması mümkün olmadığı gibi suçluların yakalanması uzun zaman almakta olup, bu nedenle önceliğin şantaj görüntülerini yayılmasının önlenmesi olduğu görüşündeyiz.


Yurtdışından Görüntülü Arama Şantajı

Yurtdışından görüntülü arama şantajında, yabancı bir ülkedeki fail, Türkiye’de mağdura karşı suç işler. Yabancı bir ülkeden şantaj suçu genellikle internet üzerinden veya görüntülü görüşme kaydı yoluyla işlenir. Şantajın en yaygın versiyonlarından biri, veya birkaç kişi aracılığıyla işlenen video şantaj suçudur. Son yıllarda internet ve akıllı telefon kullanımının artmasıyla birlikte bilişim suçlarında keskin bir artış olmuştur.



0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page